torstai 16. toukokuuta 2019

Slovenia - päiväretkiä


Slovenia on pieni maa, jossa on hyvät tieyhteydet Ljubljanasta eri puolille maata. Päiväretkiä on helppo tehdä vuokra-autolla. Valitsemme kohteiksimme Bled-järven, Piranin rantakaupungin ja Postojnan tippukiviluolat.

Hotellista Blediin menevältä moottoritieltä näkyvät edessämme upeat lumihuippuiset  Alpit. Näky on huimaava! Keväänvihreät lehtipuut loistavat tienvarsilla auringon valossa. Maisema on vaihtelevaa: kukkuloita, tasaista sekametsää ja niiden välissä pikkukyliä, harjakattoisia taloja sekä kirkkoja.

BLED-JÄRVELLÄ
Jätämme auton Bledin kylään ja kävelemme rantaan, josta jatkamme patikointia järven toiselle puolelle lumoavissa maisemissa. Pysähdymme välillä kahville, lepuutamme jalkojamme ja ihailemme järvimaisemia. Jatkamme matkaamme ja nousemme  kirkkosaarelle menevään pletna-veneeseen. Edestakainen kyyti maksaa 15 €/henkilö.
Veneen puhelias kuljettaja kertoo, että järvi on 31 metriä syvä ja kaksi kilometriä pitkä ja siinä elää 19 eri kalalajia. Saamme kuulla, että Jugoslavian edesmenneen presidentti Titon villa sijaitsi järven rannalla (rakennus on edelleen paikoillaan). Edessämme näkyvällä kirkkosaarella on vihitty monia pareja. Pariskunnalle tietää hyvää onnea, jos sulhanen kantaa morsiamen kirkkoon vievät 99 porrasta ylös. Rannan läheisyydessä kuljettaja kertoo vielä, että kirkon kelloja voi soittaa ja samalla saa toivoa jotakin. Kellojen kilkatus kaikuukin saarella alati!

 Sulhanen kaappaa edessämme morsiamensa syliinsä.

Linna on rakennettu kalliojyrkänteen päälle. Sinne pääsee kävelyreittiä pitkin tai autolla. Me valitsemme helpoimman vaihtoehdon.

Linnassa on museo, ravintola ja matkamuistomyymälä.
Turkoosinvärinen järvi maisemineen on kuin suoraan sadusta. Näköalat sieltä ovat huikeat!

MATKA PIRANIIN
Seuraavana päivänä suuntaamme autolla luoteeseen kohti Piranin rantakaupunkia, jonne matkaa hotellilta on noin 113 km. Moottoritien varrella näkyy pikkukyliä ja vehreitä peltoaukeamia. Kauempana yksinäinen tuulimylly tuottaa energiaa. Välillä tie kulkee kallioseinämien välistä ja liikennemerkit varoittavat putoilevista irtokivistä. Huoltoasemia reitin varrella on useita, mutta meillä ei ole tarvetta pysähdyksiin. Ajettuamme toisen pitkän tunnelin läpi Adrianmeri näkyy jo edessämme! Kolmannen tunnelin jälkeen olemme jo lähellä Pirania. Ajamme kapeaa tietä pitkin, josta avautuu alas merelle kaunis näköala.

Pysäköimme auton kaupungin edustan parkkipaikalle ja kävelemme pienen satama-alueen ohi kaupunkiin.Viulisti Giuseppe Tartini vartioi hänen mukaansa nimettyä Tartinijev -aukiota. Patsas on keskusaukiolla Pyhän Yrjön katedraalin edessä. Aukion laidalla on kahviloita ja ravintoloita sekä myyntikojuja.

Vilkkaalla rantakadulla ihmiset nauttivat aurinkoisesta kevätpäivästä. Rantakadun varrella sijaitsee myös kaksi uimapaikkaa.

Kapeilla kaduilla on leppoisaa kävellä.
Kaduilla näkee myös paikallisten ihmisten arkielämää.

POSTOJNAN TIPPUKIVILUOLAT
Tippukiviluolille ajamme samaa moottoritietä kuin Blediin. Matkaa hotellilta luolille on noin 46 kilometriä. Onneksi paikoitusalue on lähellä luolastoa, koska tänään on sateinen päivä. Ostamme liput (nyt 25,80€, sesonkiaikana 27€) luolakeskuksen lipputoimistosta. Ruuhka-aikaan kesällä liput kannattaa ostaa ennakkoon netistä, koska jo nyt keväällä täällä on paljon kävijöitä.

Meidät ohjataan englanninkieliseen ryhmään ja nousemme pian luolastoon vievään minijunaan. Junamatka on pari kilometriä pitkä ja sen aikana saamme jo käsityksen luolaston suuruudesta ja kauneudesta. Tuntuu vähän viileältä (noin +10) ja kostealta. Vesipisaroita tippuu välillä päähäni! Junamatkan jälkeen jatkamme jalkaisin kävelyreittiä pitkin oppaamme johdolla. Opas kertoo reitin varrella luolan historiasta, kivimuodostelmista ja vesistöissä kasvavista eliöistä. Täällä on järjestetty opastettuja kierroksia jo vuodesta 1836 lähtien.
Mahtavissa tippukivimuodostelmissa on punaruskean, harmaan ja valkean eri värisävyjä.
 Osa kivimuodostelmista on valaistu kirkkain valoin.

Hämärässä luolassa ottamani kuvat eivät onnistuneet. Siksi vain nämä pari kuvaa.

Maasta jää hyvä kuva. Ihmiset ovat ystävällisiä ja siellä on turvallista liikkua. Näkemiin, mutta ei hyvästi, Slovenia!

                      . 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti